Valentino Rossi on motorbike

Valentino Rossi

Valentino Rossi är en av världens främsta förare inom roadracing. Han har under sin karriär vunnit nio världsmästerskap inom 125GP, 250GP, 500GP och MotoGP. Med totalt 115 segrar under loppet av sin karriär, tar Rossi andraplatsen av de förare med flest GP vinster inom roadracing.

Född i Urbino, Italien till före detta racerförare Graziano Rossi var det inte konstigt att Valentino redan som femåring hade fått blodad tand för motorsporten. Rossi vann regionsmästerskapen i karting som elvaåring och tog därefter upp minimoto där han hade många framgångar. Under följande år växte både Rossis kunskap och ambition inom tävlandet och 1995 var han trea i de Europeiska mästerskapen för 125cc klassen.

Rossi fortsatte följa sin pappas fotspår och körde som 17-åring sin första Grand Prix med tillverkaren Aprilia. 1999 vann Rossi som 20-åring sitt första världsmästerskap i 250cc kategorin, igen med Aprilia. Under följande år avancerade Rossi till 500cc klassen och anslöt samtidigt Hondas fabriksstall. Med Honda vann Rossi 500cc och MotoGP mästerskapen under åren 2001- 2003, och fortsatte sitt vinnarstreak med Yamaha under 2004 och 2005. Rossi har fortsatt köra för Yamahas fabriksstall ända tills idag, med undantag för säsongerna 2011 och 2012 då han körde för Ducati.

Åren 2006 och framåt var blandade med exceptionella vinster och motgångar. 2008 var han tillbaka i form och tog sin åttonde mästerskapstitel, samt den nionde året efter. Trots några allvarliga crasher under åren, har Rossi kontinuerligt placerat sig bland de främsta i världen. Senast 2017 rankade Rossi femma i MotoGP mästerskapen.
Rossi är känd för att köra med nummer 46 på ryggen, trots att man enligt tradition ska köra med nummer 1 som främsta förare. Nummer 46 det nummer hans pappa körde med under sina tävlingsdagar och Rossi har till sin pappas ära valt att behålla det okonventionella numret.

Under sin karriär har Rossi haft väldigt många olika hjälmmönster, varav en föreställande en sol och måne har väckt uppmärksamhet. Enligt Rossi representerar solen och månen de två olika sidorna av hans personlighet.

Inför varje race utför Rossi en ritual där han först stannar ca 2 meter från cykeln och böjer sig ner för att nudda vid sina boots. Väl vid cykeln sätter han sig på huk hållandes i den högra fotpinnen och böjer på huvudet. Rossi säger själv att det är hans stund att fokusera och ‘’prata med sin cykel’’.

Med sina karismatiska personlighetsdrag har Rossi blivit en publikfavorit både hemma i Italien och utomlands.

Leave a Reply