Marc Marquez på motorcykel.

Marc Márquez

Marc Márquez tog 2017 tillbaka titeln som världsmästare i MotoGP, en titel han tagit hem fem gånger tidigare i sin 10 år långa professionella karriär. Sedan debuten i MotoGP 2013 kör han för Honda Repsol tillsammans med stallkamraten Dani Pedrosa. Márquez är den yngsta någonsin att vinna VM i MotoGP och den första föraren sedan Kenny Roberts att uppnå den högsta klassen i sin debutsäsong.

Marc Márquez föddes 1993 i Cervera, Spanien och fick sin första motorcykel i present av sina föräldrar som fyraåring. Något år senare köpte hans pappa en 50cc som Marc fick träna på, med det ultimata målet att ställa upp i Catalan Motocross and Enduro Mästerskapen. Han slutade på andraplats i 2000 års upplösning och vann året därpå. År 2002 gick Marc över till roadracing och två år senare avancerade han till 125cc-klassen där han hade många framgångar.

Som femtonåring gjorde Márquez sin mästerskapsdebut i 125-klassen under Portugal Grand Prix. Under följande år kammade han hem vinster från bland annat Silverstone och Assen, och blev den yngsta att någonsin vinna fyra lopp i rad. Den femte segern gjorde honom till den första föraren sedan Valentino Rossi att vinna fem lopp i rad i 125cc-klassen.

2012 markerade året då det blev klart att Márquez skulle köra för Honda Repsol i MotoGP med ett tvåårskontrakt. Året därpå tog han han över Casey Stoners plats i teamet bredvid Dani Pedrosa. Sedan dess har Márquez stannat med Honda och totalt sett kammat hem 35 Grand Prix segrar och sex VM-titlar under loppet av sin karriär.

Márquez har genom sin karriär satt en hel del rekord med sin ringa ålder. Han innehar bland annat rekordet som den tonåring med flest vinster i alla klasser, hela 26 stycken. Han är den enda föraren som kraschat hela 27 gånger under en säsong, och är den enda som kunnat avancera 32 positioner från start till slut av ett lopp.

Efter 2017 säsongen stod det klart att Marc tagit hem sitt sjätte världsmästerskap, vilket gör honom till den yngste föraren någonsin med den bragden. Vinsten var även hans fjärde VM-titel i MotoGP. Marc tillhör nu topp tio förare med antalet vinster i MotoGP och den med näst flest vinster i Hondas fabriksstall.

På grund av sponsring från Redbull har det spekulerats en del om en eventuell övergång till KTM, det österrikiska teamet som också sponsras av Redbull. Dock står Marcs manager Emilio Alzamora fast vid att Honda förblir förarens första val. Marc förnyade senast 2016 kontraktet med Honda, ett beslut som gör honom god för ungefär 9 miljoner Euro per år. Sedan 2013 kör Marc en Honda RC213V.

Leave a Reply