Jorge Lorenzo on motorbike

Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo tillhör världens främsta roadracingförare. Han är trefaldig världsmästare i MotoGP från 2010, 2012 och 2015, och tvåfaldig världsmästare i 250GP från 2006 och 2007. Jorge körde för Yamahas fabriksstall under de första nio åren av hans professionella karriär, men kör från och med 2017 för Ducati. Med 65 segrar under loppet av sin karriär ligger Lorenzo femma på listan över de förare med flest vinster genom tiderna.

Jorge föddes 1987 i Palma, Mallorca. Som treåring fick han en motorcykel av sin pappa, byggd med delar från flera olika gamla hojar. Lorenzo började tidigt köra lopp i Mallorca där han var tvungen att konkurrera mot äldre förare. Som åttaåring knep han titeln som Baleares mästare, men de spanska öarna blev snart för små och han avancerade direkt till de Spanska och Europeiska Mästerskapen. Han gjorde sin mästerskapsdebut på sin femtonde födelsedag, där han hade varit tvungen att avstå från helgens tidigare race på grund av sin ringa ålder.

De tre först åren av sin karriär körde Jorge för Derbi i 125cc klassen. De följande åren i 250cc klassen körde han först för Honda och sedan Aprilia, innan han 2008 fick japanska Yamaha bakom sig. År 2007, efter två år i 250cc klassen, hade Jorge kammat hem 16 segrar. Detta gjorde honom till den mest framgångsrika spanjoren inom den medelsvåra typen av lopp, med en vinst till godo. Året efter blev han därmed uppflyttad till MotoGP där han var väldigt framgångsrik. Så pass att Lorenzo är den yngsta någonsin att sluta på pallplats i sina första tre MotoGP lopp.

Inför 2017s säsong signerade Lorenzo med Ducatis fabriksstall men hade under året svårt att anpassa sin körstil efter den något annorlunda Ducatin. 2017 var första året på tolv år som Lorenzo inte vunnit något GP-lopp. Trots det lyckades han vända lyckan till årets slut och det blev en sjundeplats i VM-säsongen.

Under sin tid som mästare i 250cc kategorin blev Lorenzo uppmärksammad för sin aggressiva och ovarsamma körstil. Det gällde framförallt hans taktik att köra om andra som var den främsta anledningen till uppmärksamheten. Han blev under 2005 även bestraffad med avstängning. Rivaliteten med Yamaha stallkamraten Valentino Rossi har också resulterat i många dramatiska upplösningar på banorna.

Jorge har utöver karriären på banorna inspirerat karaktären ‘’Jorge’’ i Xbox-spelet Halo: Reach. Han har vid ett flertal tillfällen burit hjälmar sponsrade av Call of Duty- spelserien.

Leave a Reply