Motocross förare

Ryan Dungey

Ryan Dungey är en föredetta Motocross förare som efter 2017 års säsong avslutade sin mycket framgångsrika professionella karriär inom Supercross och Motocross. 29-åringen har under sin 12 år långa karriär tagit hem fyra mästerskapstitlar i AMA Supercross Championships och tre titlar i AMA Motocross Championships. Utöver nämna vinster har Dungey vunnit varenda större lopp och titel i amerikansk Supercross och Motocross, vilket gör att han delar sjätteplatsen av de förare som genom tiderna vunnit flest lopp i 450cc Supercross.

Dungey inledde sin karriär som 16-åring då han fick provköra för ett professionellt kontrakt. Under sina år som amatör hade han inte några exceptionella framgångar, men i samband med övergången till tyngre cyklar började vinsterna trilla in. Trots att han klassades som B-förare lyckades Ryan intressera Suzuski lagledare Roger de Coster och blev därefter en del av laget. Under sitt första år som professionell förare tog Dungey hem titeln som ‘’Supercross Rookie of the Year’’ och trots att han varit tvungen att lämna mitt i säsongen efter en skada, så slutade han totalt på en femteplats efter säsongens avslutning.

2009 var säsongen då Ryan gjorde ett namn för sig själv bland de främsta förarna i Motocross och Supercross. Han gick över 450cc-klassen och blev nominerad som lagkapten för MX1. Rookie-året i den tyngre klassen blev en succé för Dungey då han tog hem Supercross titeln efter 6 vinster, den första rookien att åstadkomma detta sedan Jeremy McGrath 15 år tidigare. Efter 10 av 11 vinster i Motocross säsongen samma år tog Dungey även hem AMA Motocross 450 Championship, vilket gjorde honom till den första och enda föraren som tagit hem både Supercross och Motocross mästerskapen under sitt rookie-år.

När Dungeys mentor och tränare Roger de Coster lämnade Suzuki teamet, tog det bevisligen hårt på Dungey som förlorade mästerskapstiteln till konkurrenten Ryan Villopoto. 2012 bestämde sig Dungey för att återförenas med de Coster i KTMs team. De följande åren verkade hans motivation vara tillbaka och han tog kontinuerligt pallplats efter pallplats. Under 2015 års säsong körde Dungey ihop 15 totala vinster i Moto och- Supercross, och tog därmed tillbaka positionen som den främsta föraren. Året efter satte han rekord med 31 efterföljande podiumplatser. Under 2017 års säsong var konkurrensen tuff men med en rad topplaceringar tog han hem mästerskapstiteln i Supercross ännu en gång. Direkt efter vinsten meddelade Dungey att det var hans sista lopp som professionell förare.

Ryan är den första och enda Motocross föraren som belönats med EPSY- priset inom kategorin ‘’Best Action Sports Male Athlete of the Year’’. Han fick priset både 2015 och 2016. Dungey är en ambassadör för St. Jude Children’s Research Hospital och har även startat insamlingsloppet St. Jude Ride MN Major.

Bland de varumärken som sponsrat Dungey under hans karriär finns Nike och Target. Han var den första motocrossföraren någonsin som att bli sponsrad av Nike och en av de få 10 som blivit sponsrade av en detaljhandelskedja. Med sina totalt 80 vinster är Ryan Dungey ett namn som kommer bli ihågkommet under många år framöver.

Leave a Reply