Chad Reed

Chad Reed är en australisk Motocross och Supercross förare som genom åren etablerat sig som Australiens mest framgångsrika förare. Han tog bland annat hem titeln som världsmästare i Supercross 2008 och vann även AMA Motocross Championship året därpå. Under 2000-talet bevisade sig Chad som världens mest konsekventa förare med en rad topp-placeringar i de främsta internationella motocrossloppen.

När Chad var 15 år drog hans karriär igång på riktigt med en plats i de Australiska Junior Mästerskapen. Året därpå gick han direkt över till 250cc klassen och visade sig vara en talang i både Motocross och Supercross. Han tog hem segern i de Australiska Supercross Mästerskapen i 250cc klassen både under 1999 och 2000. 2001 var Reed den första australiensaren att vinna ett 250cc GP lopp; en bragd han presterade under Grand Prix de Lierop med Kawasaki i ryggen.

Under tidigt 2000-tal flyttade Reed till USA och etablerade sig snabbt bland landets bästa förare. 2004 var året då han vann sitt första AMA 250cc Supercross lopp, och avslutade säsongen på andraplats efter nära konkurrenten Ricky Carmichael. Under de kommande åren i USA placerade sig Reed aldrig utanför topp-10, och bara två gånger lägre än topp-5. 2008 vann han titeln som AMA Supercross mästare men året därpå började Reed’s framgångar att avta. En bruten hand ställde till det för 2010 säsongen, och ett virus några månader senare ledde till att Reed var tvungen att avbryta säsongen helt. Motgångarna gjorde även att Kawasaki och Reed gick skilda vägar.

2011 startade Reed sitt eget team ‘’Two Two Motorsport’’ med support från Honda. Det visade sig vara ett vinnande koncept då han under säsongen tog en rad podiumplaceringar under en annars förhållandevis tuff Supercross säsong. Framgångarna höll dock inte i sig länge då Reed under 2012 säsongen kraschade rejält och var tvungen att avbryta mästerskapsserien på grund av skadorna som följde. Säsongerna 2013 till 2016 var återhållsamt framgångsrika för Chad och Two Two Motorsport, men under 2016 kom han åter med Yamahas fabriksstall och Monster Energy som sponsorer. 35-åringen slutade på en nionde plats i 2017 års Monster Energy Supercross Championship, men visar inga tecken på att vilja avsluta karriären än.

Utöver sina framgångar på Motocross banorna, har Chad publicerat självbiografin ‘’My Way’’ där han dokumenterar vägen till framgång och inte minst alla de skadorna som drabbat honom på vägen.

Leave a Reply