Flygande motocrossförare

Bob Hannah

Bob Hannah, ‘’Hurricane’’, är en av de mest framgångsfulla amerikanska motocrossförare i historien. Under sin 15-år långa karriär kammade han hem 70 vinster totalt, ett rekord som höll ända till 1999 då Jeremy McGrath tog över. Hannah tog mästerskapstiteln i AMA National Championships sju gånger och är ansedd vara en legend inom sporten.

Fram till 1976 var Bob Hannah relativt okänd på de amerikanska banorna utanför södra Kalifornien. Men allt vände då Yamaha upptäckte den 19-årige föraren och värvade honom till att köra för deras fabriksstall. Det första året började med rivstart då Hannah vann alla fem lopp han ställde upp i inom 500cc klassen. Två år senare hade han vunnit sitt första AMA 250cc Supercross Championship, en titel han behöll i ytterligare två år. Den tidigare okända Kaliforniska tonåringen gjorde snabbt ett namn för sig själv och tog banorna med storm. Som konkurrenterna beskrev det; han kom som en orkan.

Det var inte bara hans vinster som har gjort Bob Hannah ett namn att komma ihåg. Bob var en av de första förarna som var framgångsrik både på Motocrossbanorna utomhus och Supercrossbanorna inomhus. Han tog sig an varje lopp med brinnande energi och hans hänsynslösa stil var en syn att skåda. Körstilen han använde på Supercrossbanorna tog han med sig till de mjukare Motocrossbanorna vilket innebar snabba starter och en vanvettig fart. Liksom en aggressiv körstil var Bob Hannah känd för sin intensiva personlighet där det inte fanns något annat alternativ att vinna. Hans starka driv och aggressiva körning är ett arv han lämnat till sporten och som har påverkat hur motocross har körts och utvecklats genom åren.

1979 var det nära att Hannahs karriär tog slut då han bröt sitt ben på 12 ställen i en vattenskidolycka. Läkarna gav beskedet att han förmodligen aldrig skulle kunna köra motocross igen, men ett år senare var han tillbaka på banorna. Den följande säsongerna under 80-talet tog han 20 vinster men lyckades aldrig ta hem mästerskapstiteln igen. 1983 var han på väg mot en mästerskapstitel i 250cc Supercross Championships, men en bruten handled saktade ner honom och det blev en tredjeplats istället. Året efter hindrade ett brutet bäcken honom från att köra ifrån konkurrenterna och skadorna kom snart mer frekvent. Han fortsatte köra utan större framgångar till 1989 då han drog sig tillbaka från professionell motocross.

Bob Hannah var inkluderad AMA Motorcycle Hall of Fame under 1999 och till Motorsports Hall of Fame of America året därpå. Utöver Motocross hade Bob ett intresse för flygplan och började tävla inom flygplanssport efter att ha dragit sig tillbaka från motocrossbanorna.

Bilden föreställer inte Bob Hannah.

Leave a Reply